//
you're reading...

Знаете ли, че...

Любопитни традиции за Великден по света

Ако сте боядисали днес яйцата, време е за Великденско приключение!

За мнозина от нас Великден е празникът, на който искаме да сме близо до семейството, приятелите, да попътуване на почивка в чужбина или да посетим ново място, където ни очакват вкусни шоколадови зайчета, яйца и др. Знаете ли обаче, че в някои части на света Великден се празнува по много любопитни начини, някои се обличат като вещици, други пресъздават Разпятието, а трети декорират дърветата със цветни яйца?
Шампионат по боядисване на яйца в Румъния
В Румъния хората прекарват Великден със семейството си. Ако някога ви поканят на румънски Великденски обед, със сигурност ще ви напомни на това, което сте чели или чували за Деня на Благодарността. Традиционното Великденско меню в Румъния се състои от 4-5 ястия, специална супа, която се нарича “ciorba”, салата, печено агнешко, пай с месо и боядисана яйца. Безспорно най-забавната традиция за Великден в Румъния е бой с яйца, състезание за бой с яйца, в което могат да участват приятели и семейството. Всъщност боят с яйца е много подобен на нашата традиция.
В понеделник всеки в семейството традиционно измива лицето си с водата, в която се е варяло червено обагреното яйце и в която е била потопена сребърна монета. Червеното яйце символизира здраве, а среброто е чистота.
Великденски игри в Швеция
В Швеция децата се обличат като påskkärringar, боядисват лицата си и носят метла след което започват да чукат по вратите на съседите и да искат лакомства. Традицията може би прилича малко на Хелоуин. За Великден шведите декорират къщите си с върбови клонки и ядат smörgåsbord, закуска с различни вкусотии като картофи, яйца, кюфтета, наденички и др.
Огън и Mämmi във Финландия

Финландците вярват, че злите духове се разхождат на свобода съботата преди Великден и поради това запалват огън и се обличат като вещици. В неделя децата търсят шоколадовите яйца, които родителите и семейството традиционно крият около къщата (по това време градините във Финландия са също покрити със сняг).
Друга сладка финска традиция е похапването на Mämmi, печен десерт, направен от портокалови парченца с пудра захар, ръжено брашно и петмез. Приготвянето на едно такова ястие отнема часове и трябва да се охлади за 3-4 дена преди да се поднесе студено с мляко или захар. Mämmi се споменава за първи път през 16ти век и се вярва, че наименованието произлиза от средновековна Германия или Иран.
Разпятието във Филипините
Във Филипините Страстната седмица се отбелязва с шествия и с традиционна игра, наречена Sinakulo. По време на шествията някои доброволци биват „разпънати“, за да покажат болката, която е изпитал Спасителя.

Кейк във форма на агънце и дървета с яйца в Германия
Днес започват великденските празненства в Германия и те се наричат “Gründonnerstag”, тъй като традицията повелява да се ядат само зелени неща. Едно от тези известни ястия за празника е супа със седем билки.
За десерт, разбира се, предстоят шоколадови яйца, но и Osterlamm, кейк във формата на агънце, поръсен със захар. Германците обичат да декорират дърветата си със цветни яйца. Тези Великденски дървета, известни като “Osterstrauch“ изпълват улиците и градините със цвят, сякаш отбелязват настъпването на пролетта.
Дяволите от Салвадор


Дърво, украсено с яйца за ВеликденВ El Salvador,“talcigüines” е странната традиция, която следва стриктните католически обичаи, продължение на езическите традиции.
Мъже, облечени като дяволи и наречени “talcigüines” обикалят улиците. Битката им символизира мъченията, на които е устоял Иисус срещу изкушението.
Преди да дойде сутринта, “talcigüines” се признават за победени. Те остават няколко часа под жаркото слънце до средата на деня.
Маскираните мъже от Испания
В много градове в Испания и особено в Андалусия, жителите са свидетели на драматични представления. Участниците носят роби и крият лицата си зад маски. Те се наричат “nazarenos” и обикалят града боси, понякога носят вериги на нозете си.

Ако сме ви вдъхновили, подгответе се за Майските празници с почивка в Испания 2013!

Discussion

No comments yet.

Post a Comment