//
you're reading...

Знаете ли, че...

Новите 7 чудеса на света през очите на пътешественика

Виртуално пътешествие до 7те чудеса на света!

През 2007 година над 100 милиона човека са гласували за новите 7 чудеса на света, повечето от които са природни забележителности, места, които представят световното културно и историческо наследство.
Кои са топ чудесата на прекрасния ни свят?
1.    Мачу Пикчу, Перу
Този град, построен през 15ти век, от император Пачакути. Мачу Пикчу е един от останалите градове на инките. Изгубеният град на инките се намира в Куско, недалеч от Лима. Мачу Пикчу  и всичките му жители тайнствено изчезват, когато испанците нахлуват в територията на империята на инките.  Мачу Пикчу остава забравен за над 3 века до 1911 година, когато бива открит от Хирам Бингъм.

2. Великата Китайска стена
Великата Китайска стенаВеликата Китайска стена е била построена, за да свързва укрепленията и да подобри отбранителната система на Китай срещу нападенията на монголците. Великата Китайска стена е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация. Великата Китайска стена е толкова огромна, че може дори да бъде забелязана от Космоса!

3. Статуята на Христос Спасителя, Бразилия
Статуята на Иисус Христон се намира във вечния Рио. Тази статуя в Рио де Жанейро, издигаща се на хълма Корковадо, е над 38м висока и построяването й е отнело 5 години! Тази внушителна конструкция е дело на Heitor da Silva Costa и е завършена под зоркия надзор на френския скулптор Пол Ландовски. Статуята разказва за топлината и откритостта на бразилските жители, които посрещат посетителите с широко отворени ръце.

4. Колизеумът в Рим
Забележителностите на Рим, ИталияВсички пътища водят до Рим. Тази невероятна сграда, вечния Колизеум, е построена в чест на величието на Римската империя. Колизеумът обаче е не само най-големия амфитеатър в Античността, чудо на архитектурния гений и символ на Рим, но и олицетворение на римското величие и жестокост. Интересен факт е, че Колизеумът всъщност е вдъхновил и вида на модерните спортни стадиони.
5. Петра, Йордания
Ето че от Италия стигаме до арабската пустиня, за да се озовем в Петра, древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Петра някога е бил сърцето на империята на крал Аретас IV. Въпреки че градът първоначално е бил изграден като търговски център, по-късно става известен като „Долината на Мойсей“. Най-старинната забележителност на Петра е манастирът, който е построен през 1 век преди Христа. През 1985 година Петра, тази желана туристическа дестинация, е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

6. Пирамида в Чичѐн Ица̀, Мексико
Тази пирамида се намира в древния град Чичѐн Ица̀. Археологическата забележителност е последния и най-известен храм на маите. Пирамидата е била не само място за жертвоприношения и поклонничество, но тя също така олицетворява политическата и икономическа мощ на майската цивилизация.

7. Тадж Махал, Индия
Тадж Махал е онзи бял мраморен мавзолей, който ни е познат от картичките и снимките в мрежата. Той се намира в град Агра, Индия и е издигнат от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е всъщност комплекс от структури, в които са приплетени ислямски, индийски и персийски архитектурни елементи. Всички те формират най-внушителния  паметник на  Моголската архитектура.

Посетили ли сте някое от тези 7 чудеса на света? Къде бихте заминали още утре?

Екзотични почивки в чужбина с Профи Турс!

Discussion

One Response to “Новите 7 чудеса на света през очите на пътешественика”

  1. Несъмнено всяко едно от тези места заслужава да носи статута на едно от новите седем чудеса на света. Единствено нещо за което съжалявам е, че нашите Белоградчишки скали не можаха да се преборят за това звание, а безпрекословно го заслужаваха.

    Posted by Rostislav Mladenov | 21.06.2013, 7:19

Post a Comment