//
you're reading...

Екскурзия до Двореца Алхамбра в Гранада

Екскурзия до двореца АлхамбраМного пътешественици пристигат в Малага и веднага се отправят към Двореца Алхамбра в Гранада. Обикновено дворецът е един от акцентите в разнообразната програма. Не се и учудваме ни най-малко, защото Алхамбра е най-яркият пример за Мавританско изкуство в Западния свят и привлича повече от 2 милиона туриста годишно.

Повечето пътеводители за Испания неслучайно акцентират, че дори и да трябва да видите един-единствен град в Испания, то той трябва да е Гранада и ето защо Вашата почивка в близка Малага е една невероятна възможност да посетите най-вълнуващия, чувствен и романтичен Европейски град, където блести в цялата си прелест един от най-красивите европейски паметници на културата и изкуството.

Кой е всъщност Дворецът Алхамбра?

Различни географски области на Испания са били под владичеството на маврите между 711 и 1492г. Днешната съвременна Андалусия, разположена в южната част на слънчева Испания, е била най-силно повлияна от мавританската култура. Алхамбра е била дворец-крепост на последното Испано-мавританско кралство  и именно в архитектурата на двореца може да различим характеристики от Мавританското изкуството от неговия най-процъфтяващ период. Изглежда обаче, че сградата надминава очакванията ни, защото разкрива и частица от целия блясък и дух на Мавританския живот и култура.

Историческа справка

Красивият дворец в Гранада носи звучното име Алхамбра от червеникавите стени /на арабски «qa’lat al-Hamra’» значи Червен Замък). Алхамбра се намира на върха al-Sabika, на левия бряг на река Дарро, западно от Гранада.
Алхамбра има стратегическа позиция, откриваща приказна гледка към целия град и тучните ливади и именно позицията на крепостта кара историците да заключат, че други сгради са били вече построени на това място преди да пристигнат мюсюлманите и по тези земи. Архитектурният комплекс е заобиколен от укрепления и има неправилна форма. Той се огражда от долината на река Даро на север, речната долина на   al-Sabika на юг и улицата   street Cuesta del Rey Chico от изток. Cuesta del Rey Chico е също границата между квартала Albaicin и градините на Generalife, разположени на върха на слънцето(Cerro del Sol).
Първите исторически хроники за Алхамбра датират от 9век и са свързани с  Sawwar ben Hamdun който през 889 година бил принуден да търси убежище в Алкасаба, крепост, която трябвало да реставрира поради гражданските борби, които разрушили  Халифар Кордоба, към който Гранада принадлежала по онова време. Постепенно това място се разширило и се населило, въпреки че не толкова, колкото било развито по времето на кралете Ziri.
Дворецът на Алхамбра бил включен в градския пейзаж в рамките на крепостните сцени през далечния 9ти век. Това подсказва, че дворецът е бил военна крепост с изглед към целия град. Въпреки това през 13 век царската резиденция била изградена именно в рамките на Алхамбра и така започнал най-славният период в историята на крепостта-дворец.
Първоначално старата част на Алкасаба била укрепена и наблюдателната кула  (Torre de la Vela) била построена впоследствие.

Yusuf I (1333-1353) и Mohammed V (1353-1391) са основните фигури, свързани с повечето строителни процеси, които преобразяват Алхамбра и я превръщат в това, на което се възхищаваме днес.
От периода на управление на католическите монархи до наши днес е важно да се отбележи, че Чарлс  V издал заповед за разрушаването на част от този грандиозен архитектурен процес, за да построи дворец, който носи неговото име.
Трябва също да  знаем, че са били изградени Покоите на Императора и  гримьорната на кралицата малко преди 18век, когато Алхамбра е била изоставена. По време на френското владичество част от крепостта била разрушена и едва през 19век започва процес на реставрация и консервация. Благодарение на усилията на местните власти и държавата крепостта Алхамбра блести в пълния си разкош и в наши дни, за да можем да се докоснем до една различна култура и изкуство.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment