//
you're reading...

Generalife- градините на Алхамбра

Градините АлхамбраGeneralife се намират на склоновете на Хълма на Слънцето, откъдето се открива невероятна гледка към града и към реките  Genil и Darro. Има различни интерпретации на значението на името на градините: Градината на губернатора, градината на архитекта, Зеленчуковата градица на организатора на  цигански фестивали  и много други.

Generalife бързо се е превърнала в място за отдих на кралете на Гранада, които искали да се починат от напрегнатия социален живот в двореца.


Градините на Алхамбра
били построени през 13ти век и били довършени от крал  Abu I-Walid Isma’il (1313-1324). За неговот дело съдим от надписа, който датира от 1319г. С други думи, Generalife били изграден преди Comares Palace. Въпреки че е много близо до Алхамбра и има тясна връзка между двата комплекса се счита, че Градините на Алхамбра са  извън града.
В наши дни Generalife се образува от две групи сгради, свързани с  Patio of the Irrigation Ditch (Patio de la Acequia).

Въпреки това е трудно да си представим как са изглеждали градините първоначално, тъй като те са били променяни и построявани през различни периоди на Християнството.
В   Generalife няма да намерите прокомерно излишество на декоративни елементи и пищно архитектурно изкуство. За разлика от Алхамбра, за който вече Ви разказахме, всички сгради на    Generalife са внушителни, но стилът им е максимално опростен. Това на свой ред говори са спокойната и съкровена атмосфера, която са търсели кралете, когато са идвали в тези приказни градини.
Забелязваме само някои декоративни мотиви, които не са много разнообразни по вид, но пък са изящно направени с вкус.

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. [...] да посетите двореца Алхамбра и невероятните градини на Хенералифе, лятната резиденция на султаните на Гранада от [...]

Post a Comment