//
you're reading...

Халкидики- свят на мечти

Чакате ли с нетърпение настъпващото лято, когато ще Ви се случи нещо наистина специално? Халкидики в слънчева Гърция е уникална дестинация, която обещава свят на красоти, за които винаги сте мечтали!
Халкидики е чуден регион в северна Гърция, близо до китния Солун. Халкидики наистина си заслужава да бъде посетен, ако сте се запътили към слънчева Гърция. Халкидики ще Ви очарова с несравнимата си природна картинка, безкрайна плажна ивица, окичена със зеленина, огледални води и спокойствие, което се носи на крилете на морския бриз.

Навсякъде в региона и особено в по-развитите области на полуострова ще откриете шикозни хотели, които отговарят на изискванията на туристите с различни вкусове и бюджет. Независимо дали търсите луксозен хотел в Халкидики или по-икономично решение за настаняване, със сигурност Халкидики ще отговори на всичките Ви желания.

Хотелите на Халкидики са непосредствено до морския бряг и осигуряват удобен престой в една красива обстановка, предразполагаща към релаксация и възстановяване на силите.

За Халкидики

Халкидики е полуостров, югоизточно от Солун  /Вторият по големина град в Гърция/. Със своите три полуострова /Касандра, Ситония, Атос/, Халкидики напомня на тризъбец, пробождащ Егейско море. Слънчеви, златни плажове, дълбоки и живописни заливи, китни селца и модерни туристически курорти, малки острови, закътани заливи, върхове, покрити с борови гори, планини, спускащи се към морето, Средиземноморски климат, великолепни красоти са само някои от елементите, които формират голямата картина, наречена Халкидики. Столицата на Халкидики, Полигирос, разположена в центъра на Халкидики/69км от Солун/. Основният транспорт е чрез коли или автобус, а най-близкото летище е ‘Летище Македония’, близо до град Солун.

История

Първите жители са дошли тук преди около 700 000 години, както разкриват откритията от праисторическата част на Петралона. Селцата от неолита са били разположени в западната и централна част на Халкидики. Много градове са стигнали своя разцвет, сред които Олинтос е най-популярният /археологически обекти има в Олинтос, Потидея, Стагира, Торони/.
През 384г преди Христа Аристотел, големият философ и учител на Александър Велики, бил роден в Стагира.
Ако сте любопитни да разберете откъде произхожда наименованието Халкидики, то ще ви разкрия, че Халкидики произлиза от Халкис, град, разположен в Еубоа. Той е бил колонизиран през 7-8в преди Христа. Наименованието Касандра произлиза от Касандрос /Княз на Македония/. А Ситония на свой ред произлиза от Ситон, син на Посейдон. Атос носи името на гигант , наречен Атос.
През 9ти век първите религиозни общества били създадени в Атос. Днес, монашеският Атос /още наречен ‘Свещена планина’’/, е убежище на Византийските манастири, пещери, игументеи, молещите се, ‘планина-църква’ на Християнската религия.

Независимо от любимите Ви занимания, Халкидики не може да не Ви допадне като дестинация за активна почивка. Гърците са положили нужните усилия, за да развият туристическите удобства и да запазят естествената природна среда. Повечето хотели и частни домове в областта са построени в традиционен Македонски стил, проектиран да подчертава красотата, отколкото да отвлича вниманието от естествената среда. Що се отнася до туризма като бранш, жителите на Халкидики са положили усилия да превърнат своите курорти в чудни еко кътчета.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment