//
you're reading...

Идеи за почивка

5 коледни дестинации в Централна и Източна Европа през 2012

Какъв по-добър начин от това да се потопим в духа на Коледа от това да посетим някой Коледен пазар? 5 идеи за една европейска предколедна фиеста!

Хубава храна, светлини, вълшебна музика – печеливша комбинация, която ни кара да се чувстваме като герои от най-красивата Коледна картичка.

Мнозина обожават предколедното пазаруване и със сигурност немалко от нас, истинските пътешественици-откриватели, започват да мислят, че Коледа губи магията си именно поради комерсиалната страна на този свят празник.

Идеи за предколеден шопинг в ЕвропаИ това са митове. Днес обаче няма да споделим топ 5 мита за Коледната ваканция, а просто ще се опитаме месец и нещо преди празника да внесем празнично, Коледно и истинско настроение в душата Ви. Коледната феерия е съвсем наблизо, трябва да знаем само къде и как да я търсим. Ето някои коледни подаръци от Централна и Източна Европа
1. Талин, Естония – зимна приказка на чудесата

Столицата на Естония наскоро се утвърди като един от най-популярните и най-добрите Коледни дестинации в Европа, въпреки че е късен последовател на сцената на коледните властелини. Пазарът в Талин е открит през 1991 година и ще е най-интересен за всеки любител на празника между 25 ноември 2012 и 8 януари 2013 година, когато ни очаква и сняг през зимните месеци. Талин е истинска зимна страна на чудесата всяка година и предлага истинска селекция от качествени блюда, подаръци и напитки, с които да се сгреете, от гореща супа до традиционни талински специалитети.

Весела Коледа на естонски = Häid jõule!
2. Прага, Чехия – духа на миналото

Коледна магия в ЕвропаПрага е град, запазил своето средновековно очарование и архитектура, което означава, че коледните пазари в града са сякаш стъпка в миналото (някой си мечтаеха за машина на времето и ето, че желанията стават факт!). Площада Венцеслав е изпълнен с местни сергии, които предлагат разнообразие от ръчно изработени подаръци. Това, което обаче прави Прага специален град са популярните кукли-марионетки.
Коледният пазар в предколедна Прага е от 27 ноември 2012 до Нова година 2013, така че ще имате достатъчно време да зърнете величественото коледно дърво, което е окичено с хиляди светлини на фона на часовника в готически стил от 15ти век.
Весела Коледа на чешки е Veselé Vánoce!
3. Любляна, Словения за екстравагантни коледни светлини

Коледните чествания в Любляна започват от 3ти декември 2012 до 2ри януари 2013 година. Със сигурност ще се уверите, че сте на правилното място на Коледния пазар, когато видите невероятни светлини, украсяващи всяко кътче в стария град. Центърът на пазара е площад Prešeren, където е намерите типичните коледни изкушения, ръчно изработени дрехи, греяно вино и биксвити с джинджифил. Любляна е подходяща за почивка с деца, тъй като и церемонията по случай Коледа в града включва и Св.Николай и популярния дядо Коледа!
Нека кажем „Весела Коледа“ на словенски – Vesel Bozic!

4. Будапеща, Унгария – вкусни коледни емоции

Ако трябва да „набедим“ Будапеща с нещо за коледните празници, то ще е празничната храна. Да, една бърза разходка по улиците на Будапеща по време на коледния пазар (18 ноември – Нова година 2013) ще ни предложи много нови вкусове, след което със сигурност ще ни се наложи да тренираме усилено във фитнес залата, за да компенсираме погълнатите калории. Кулминацията на кулинарните изкушения е Kürtőskalács, висок сладък хляб, който е покрит с орехи и канела. Тази вкусотия се предлага за гостите на пазара и със сигурност е автентична източноевропейска коледна сладост.
Нека сега си кажем „Весела Коледа“ на унгарски Boldog Karácsonyt!
5. Краков, Полша – старо и ново на кръстопът 

Истинска Коледна магия е обърнала всичко в Полша, една фантазия, като че ли сме в една приказка през декември в Краков! Коледният пазар на площад Rynek приласкават посетителите с микс очарованието на стария свят и модерните нотки на екстравагантен стил. Ако сте през първата седмица на декември в Краков, не пропускайте състезанието за претворяване на сцената „Рождество Христово“ и парадът, тъй като тук пазарът в полския град продължава само до Бъдни вечер.
Пригответе се да кажем „весела Коледа“ на полски – Wesołych świąt!
Ако поне малко сте се почувствали празнично, със сигурност редакторът ви обещава още по-празнични теми и идеи! За момента Вашата усмивка е повод за моето вдъхновение. И така, до другия път, скъпи приятели, а междувременно Ви каня да преоткриете магията на Коледа с нашите дестинации и програми за Коледа и Нова Година!

Discussion

No comments yet.

Post a Comment