//
you're reading...

Знаете ли, че...

Празнично настроение: най-добрите Коледни пазари в Европа – първа част

Искате ли малко празнично настроение? Ако сладките, които се пекат във фурната не помагат, ако нашите усмивки не стигат, нека заедно да попътуваме!

Защо не комбинирате малко предколеден шопинг с градска обиколка на Европа през 2012? Докато някои са тъжни поради предстоящия край на света (вярвате ли наистина?), ние сме романтично настроени и искаме да Ви подарим радост, грабвайте топлия шоколад, пуснете си весели песнички и пътувайте с нас! От Виена до Кьолн, не можем да не се срещнем с духа на Коледата без да посетим някои от тези празнични Коледни пазари в Европа.

Прага, Чехия

Коледните пазари на Чехия ни очакват от 1ви декември до 13ти януари 2013 година с очарователния Стар Град, както и празнично украсения площад Вячеслав. Дървени играчки, сладки курабийки с мед и starocesky tvrdik, сладък хляб, приготвен на огън, са само някои от сладостите на Прага. Най-впечатляващи са елхата, богато украсена, и специално доставена от Krkonoše планините в северната част на Чешка република. Коледното дърво се извисява на стария градски площад и със сигурност ще забележите всички светлинки, които си играят със сенките на вечерта. На фона на тъмната готическа обстановка, тази елха ще се запечата в съзнанието завинаги.

Турку, Финландия

Турку, най-старият град на Финландия, често се определя като „Коледния град“. Турку предлага традиционен Коледен пазар, който сякаш озарва стария градски площад по Коледа. Печени изкушения и богат избор от ръчно изработени подаръци, Коледният пазар на Турку Ви очаква в събота и неделя до 16ти декември 2012. Церемониите, свързани с Коледните празненства, включват арт изложби, концерти, театрални представления и специални събития за най-малките. В Турку Коледа традиционно се празнува на деня на Св.Кнут (13ти януари), а Предколедният град предлага различни събития, които радват гражданите и посетителите в 6 седмици, изпълнени с магия.

Нюрнберг, Германия

Нюрнберг е дом на най-известните Коледни пазари по света. Той привлича над 2 милиона посетителя годишно. Тук ни очакват прочутите коледни изкушения, Lebkuchen! Около 200 дървени щанда, украсени с червено и бяло, са „виновни“ за това този пазар да се нарича малкия град на дървените изделия. Традиционни германски сувенири са малки фигурки, направени от сушени сливи. Коледният пазар ви очаква до Бъдни вечер.

Талин, Естония

Естония е една малко по-нетрадиционна дестинация, която не е толкова търсена от българските туристи. Талин, столицата на Естония, обаче е дом на един от най-старите Коледни пазари в Европа. Той е също така дом на първата елха в Европа (първият публичен запис на откриването на Коледното дръвче в Европа е бил през 1441 година). Днес Талин предлага невероятни празнични изживявания на градския площад, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Посетите ли Талин, ще станете скъпи гости на един от най-добре запазените средновековни градски центрове в света. Освен оригиналните ръчно изработени творби, пазарът предлага местни ястия, включващи пудинг със зеле и
джинджифилов сладкиш. Коледният пазар е отворен до 8 януари 2013 година.

Ваймар, Германия

Всяка година градският център на Ваймар се озарява от светлините и ароматите на печени бадеми, свеж кейк и хиляди усмивки. Освен уютна атмосфера, посетителите на Ваймар очакват с нетърпение и разпродажбите на местните майстори, които ще Ви изненадат с вълшебни сувенири, с които да зарадвате близки и приятели. Традиционните пирамиди и лешникотрошачки от планините Erzgebirge, стъкло от Lauscha, дървени играчки от Thuringia, тези и още много изненади ни очакват в града. Побързайте, защото Коледният пазар се провежда до 22ри декември 2012 година.

Готови ли сте за ледена приказка по скандинавски? Всъщност далеч не е толкова плашещо, както ви звучи, Посетете най-големия Коледен пазар на ледената кралица, Гьотеборг е една предколедна магия! Най-големият Коледен пазар на Швеция се казва Лисеберг и един истински увеселителен парк. Украсен с близо 5 милиона блещукащи светлинки и 700 коледни дръвчета, със сигурност ще го обикнете завинаги. Традиционни изкуства и занаяти, божествена храна, маринована херинга, печено месце и греяно вино Ви очакват в Коледната дестинация на Швеция. Какво ще кажете за ледения бар и ледената пързалка?

Размечтахте ли се? Отпуснете с най-хубавите Коледни приказки, изберете си Новогодишна или Коледна почивка в последната минута, и очаквайте втора част на нашето празнично влакче!
Статията е подготвена по материали на www.travelbite.co.uk.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment