//
you're reading...

Знаете ли, че...

Почивките ни помагат да живеем по-дълго

Почивките  ни помагат да възстановим здравето и духа си.

Малдивите срещу стресПочивките могат да намалят кръвното налягане, да ни помогнат да се преборим с безсънието и да сме устойчиви на стресови състояния. Чувствате ли се преродени и по-здрави след като сте се насладили на ваканция?
Отдавна има схващане, че почивките ни правят по-положителни и усмихнати. Да, но благодарение на изследването на Kuoni и Nuffield Health, медицинските ползи от почивките са напълно разкрити.
Какво ще кажете за зимни почивки под галещите слънчеви очи сред най-хубавите кътчета на планина? Или предпочитате силата на морската стихия и нагорещилия се златен пясък под краката?
Не се чувствайте виновни, когато ви се прииска да се отдадете на заслужена почивка, защото могат да ви се случат само хубави неща, а ползите съвсем не се изчерпват с това.
Holiday Health Report 2013 включва 12 внимателни подбрани участници, които са допринесли за изследването. Половината били изпратени в Тайланд, Перу или Малдивите. Другата половина си останали вкъщи (май нямам нужда от помощ да позная в коя група сте Вие щом четете нашия блог:)).

Всички участници са преминали тестовете на психотерапевт, за да се измерят нивата на стреса, който оказва влияние на много други важни за нашето здраве фактори, включително емоционално състояние и възможност за възстановяване от стреса.
Две седмици след като се завърнали пътешествениците, и двете групи преминали през медицински прегледи, психологически тестове и цялостно здравно консултиране. Резултатите показали, че тези, които прекарали няколко дни далеч от дома в напълно ново място сред хора с различна култура и свят на природна красота, се чувствали много по-добре от онези, които си останали у дома.

Някои от акцентите в доклада се поставят върху средните нива на кръвно налягане, което значително по-ниско било на тези, които били на почивка.
Значително се подобрило и качеството на съня, 17% потвърдили, че спят по-добре.

Също така се увеличила и способността на хората да се възстановяват от стресови ситуации. Подобрението е около 29% в полза на туристите.

Доктор Lucy Goundry споделя, че резултатите ясно показват, че способността ни да се справяме физически със стресови ситуации се подобрява след като сме се насладили на макар и кратка почивка.  Възможността да сме по-устойчиви на стреса ни помага да се възстановим и да започнем отначало, да сме по-продуктивни на работа, както и да възстановим енергията и щастието ни.

Важно е да се отбележим, че почивката не се ограничава до ваканция на Малдивите, но също така е добре да си подаряваме уикенди извън града, да прекарваме повече време със семейството си или да се потопим в нова дейност, която ни доставя удоволствие. Ако работата Ви е свързана предимно с компютър, понякога е добре един ден да възстановите физическото си здраве и хармония като просто изключите компютъра и всички мобилни устройства около Вас.
И така, грабвайте паспортите, изберете си дестинация и си гарантирайте приключение, защото в края на краищата здравето и щастието ви са преди всичко останало!

Discussion

One Response to “Почивките ни помагат да живеем по-дълго”

  1. Нормално е да има подобно схващане, че почивките ни правят по-положителни и усмихнати, все пак човек отдалечен от работата си , организма му почива и се зарежда с положителни емоции, които образуват хормона на щастието и от там след като нямаме ядове ще живеем повече така е. Затова нека си почиваме хахаха . Тези картинки на островите мисля че са идеалната дестинация.Някои от акцентите в доклада се поставят върху средните нива на кръвно налягане, което значително по-ниско било на тези, които били на почивка, интересни резултати, благодаря че ни информирахте.

    Posted by малдиви почивка | 03.04.2013, 7:15

Post a Comment