//
you're reading...

Знаете ли, че...

Топ 4 фестивала в близост до дома

Карнавала в Тоскана, ИталияАко искате да празнуват пъстроцветно и шумно в Европа, кой фестивал бихте избрали?

Искате ли да празнувате в ритъма на танца и да се насладите на известния карнавал в Рио де Жанейро? Ако не сте сигурни дали можете да присъствате обаче, успокойте се, южноамериканските карнавали със сигурност са най-популярни, но има не малък брой пъстроцветни изживявания и други фестивали в близост до дома – от италианската приказка във Венеция до фестивала в Тенерифе, който носи духа на Боливуд. Мислите ли, че сте закъснели? Никога не е късно да планирате почивката за догодина или да грабнете куфарите в последния момент!

Карнавал в Тенерифе
6 – 17 февруари

Пъстро парти за карнавала в Тенерифе, ИспанияКарнавалът в Тенерифе е втория по големи и пищност фестивал след този в Рио де Жанейро. Всяка година тематиката на събитието е различна. Тази година е посветена на всичко, свързана с Боливуд или индийския кино свят. Официалният карнавал със своите murgas (комични групи, които пеят сатирични песни) и comparsas (танцови групи), ще се състои редом с „уличен карнавал“, където барабаните, трумпетите и електронната музика добавят още вълнение към най-„бразилския“ тип карнавал от всички испански карнавали.

Друго известно събитие, което не можем да пропуснем да споделим с Вас е карнавала Santa Cruz, който е обявен за туристически фестивал с международен интерес още през 1980 годин. Дори и сега климатът в Тенерифе е мек, а средната температура през февруари е 18 градуса.

Фестивал Лас Фалас, Валенсия

Кога: 15-19ти март

Карнавал във ВенецияИспания знае как да се забавлява, а испанците със сигурност няма да Ви оставят безучастни. Лас Фалас е известен като най-пъстроцветния и бляскав фестивал във Валенсия през март, един от най-големите парти центрове на Европа. Всяка година фестивалът Лас Фалас привлича около 3 милиона посетителя със свойте екстравагантни програми, светлинни шоута, нон-стоп празненства и открити музикални концерти. Днес Фаите, които участват в петдневния фестивал, са се превърнали в туристическа атракция, произведения на изкуството, привличаща милиони туристи всяка година. Фаите са 700 малки и гигантски фигури, които присъстват на 400 улици в града, те са високи 30 метра, изобразяват сатиричните фигури на знаменитости, политици и най-горещите теми на годината. В рамките на вълнуващия финал на фестивала на 19ти март, всички фигури биват изгаряни, съхранява се само най-добрата, която става част от експозиция в музея Фалеро.

Ако сега имате възможност да грабнете багажа и да поемете към света на европейските карнавали, кой бихте избрали?

Карнавал във Венеция

26ти януари – 12 февруари
Карнавалът във Венеция датира от 13ти век, когато е бил едно от най-популярните събития на Венеция. Ежегодният фестивал носи началото си още от Средновековието (така разказват някои исторически източници), когато Венеция е празнувала победата си над древния римски град Aquileia. В наши дни обаче карнавалът е празник на богатото културно наследство на Венеция. Всяка година Пиаца Сан Марко се изпълва с многообразие и живот, защото хиляди празнуващи се обличат в чудни дрехи с надеждата да се потопят в магията на някогашното минало и празник. Най-известните елементи на карнавал се крият в маските, които отдавна се използват, а празнуващите крият лицата си.

Карнавала Виареджо, Тоскана

Карнавала в Тоскана, ИталияКарнавалът Виареджо е създаден през 1873 година и се е превърнал в едно от най-грандиозните събития в света. Основната забележителност е бляскавия парад с гигантските цветни статуи на политици, спортисти, мъже и жени, украсени с различни елементи и светлини. Понякога фигурите се създават една цяла година и някои от тях имат дори движещи се ръце и примигващи очи!

Тази година предстоящите дати за карнавала са 17ти и 24ти февруари. Всяка вечер празненството се мести в различен квартал на града, за да може повече хора да му се насладят и да се забавляват по италиански!

Discussion

No comments yet.

Post a Comment